Jouw ervaring telt voor ons
Geplaatst op 07 maart 2011

Afwassen met vaatwasser kan nog veel zuiniger

Vaatwassers worden steeds energiezuiniger. Energieklasse A, A+ en zelfs A++ is tegenwoordig de standaard. Uit onderzoek blijkt zelfs dat de afwasmachine tegenwoordig minder energie en water verbruikt dan wanneer er met de hand wordt afgewassen. Toch blijkt dat door inefficiënt gebruik van de vaatwasser nog onnodig veel energie verbruikt wordt.

Bij verschillende huishoudens is het afwas gedrag onderzocht door middel van een webcam in de keuken. Ook werden deelnemers gefotografeerd terwijl zij de vaatwasser inruimden. Wat blijkt? Er worden heel veel fouten gemaakt waardoor veel extra energie wordt verspild.

Voorspoelen
Een veel geziene fout is dat veel deelnemers aan het onderzoek hun vaat eerst voorspoelt voordat deze in de vaatwasser geplaatst wordt. Dit is overbodig verbruik van water, aangezien moderne afwasmachines restjes eten gemakkelijk kunnen verwijderen zonder voor te spoelen.

Te heet afwassen
Een andere fout is het veel te vaak gebruiken van een te heet afwasprogramma. Daardoor wordt onnodig veel energie verbruikt. Bij vaatwassers van tegenwoordig, zeker in combinatie met moderne afwastabletten, is een afwasprogramma met een lagere temperatuur al ruim voldoende om een stralend schoon afwas resultaat te behalen.

Afwasmachine half vol
Uit de foto’s die gemaakt zijn tijdens het inruimen van de vaatwasser blijkt nog een grote afwas zonde, namelijk het aanzetten van de afwasmachine terwijl deze nog maar voor de helft gevuld is. De onderzoekers denken dat wanneer de vaatwasser wel volgeladen wordt, elke tiende afwasbeurt uitgespaard zou kunnen blijven.

Tussendoor afwassen
Wat verder nog opviel was de grote hoeveelheid afwas die niet eens in de vaatwasser terecht komt, maar even tussendoor met de hand wordt afgewassen. Wanneer dit niet zou gebeuren zou veel water en energie bespaard worden, bovendien zouden vaatwassers vaker helemaal vol zitten wanneer deze vaat niet even tussendoor schoongemaakt zou worden.

Het onderzoek wijst uit dat ondanks de veelgemaakte afwasfouten afwassen met de vaatwasser nog steeds relatief energiezuiniger is dan afwassen met de hand. Wanneer afgewassen wordt met de afwasmachine wordt gemiddeld 50% minder water en 28% minder energie verbruikt dan wanneer met de hand wordt afgewassen.

Vaatwasser kopen?

Klik voor het complete aanbod vaatwassers van verschillende topmerken als AEG, Bosch, Indesit en Siemens.
Om je zo goed mogelijk te helpen gebruikt wasmachine.nl cookies – Meer informatie over cookies. Melding sluiten
loadingLoading...
To Top