Jouw ervaring telt voor ons
Geplaatst op 02 maart 2012

Energielabels op wasmachines, drogers en vaatwassers

Wasmachines, drogers en vaatwassers zijn apparaten die je dagelijks gebruikt, dus is het slim om een energiezuinig exemplaar aan te schaffen. Natuurlijk kun je zelf ook een hoop doen om je energierekening omlaag te krijgen. Wasmachine.nl geeft je een paar tips!

Wasdroger

Wasdrogers staan niet bepaald bekend om hun lage energieverbruik. Toch zijn er  net als zuinige wasmachines ook drogers met een A-label zoals de AEG Lavatherm 75470. Warmtepompdrogers hebben een A-label. Een andere zuinige wasdroger is de wasdroger die op gas werkt. Uiteraard hebben deze geen energielabel, want deze apparaten werken niet op elektriciteit maar op gas. Een droger die op gas werkt verbruikt evenveel energie als een warmtepompdroger. Warmtepompdrogers en gasdrogers zijn duurder in aanschaf, maar dit geld verdien je vanzelf terug doordat je energierekening omlaag gaat.

Was-droog combinatie

Met een was-droog combinatie heb je eigenlijk twee machines in één. Logisch dat deze nogal wat energie verbruikt. Toch zijn er manieren om minder stroom te gebruiken. Een paar bespaartips voor wasmachines, drogers en was-droog combinaties:

 • Stop niet al je was automatisch in de droger. Sommige stukken kun je misschien ook wel buiten in de zon laten drogen.


 • Centrifugeer het wasgoed op een hoger toerental voordat het de droger in gaat. Het centrifugeren kost je wel iets meer stroom, maar toch bespaar je energie doordat je wasgoed minder nat de droger in gaat en die hoeft dus minder lang te draaien. Kijk van te voren voor de zekerheid wel even in de labels, want niet ieder wasgoed kan tegen het centrifugeren op een hoog toerental.


 • Kies voor energiezuinige programma’s.


 • Drogers met een automatische programmering stoppen met drogen als het wasgoed droog is en niet als het programma afgelopen is.


 • Kies een droger die qua capaciteit bij je past. Een droogbeurt met een volle droger kost minder energie dan twee keer drogen met een halfvolle trommel.


 • Zorg ook dat je wasmachine en droger op elkaar afgestemd zijn. Als ze allebei dezelfde capaciteit hebben kun je je wasgoed direct van je wasmachine in de droger doen.


 • Voorkom dat je droger onnodig kapot gaat: maak regelmatig het pluizenfilter schoon.


 • Gebruik drogerballen. Deze absorberen warmte en geven deze tijdens het draaien door aan de te drogen was. Op deze manier heeft je droger minder tijd nodig. Je hebt al twee droogballen voor slechts 12,95.


 • Vaatwasser

  Er zijn tegenwoordig een hoop energiezuinige vaatwassers. Daarnaast kun je zelf ook energie besparen met deze handige tips:

 • Gebruik je vaatwasser: met een zuinige wasmachine verbruik je maar zeven liter water per keer. In verhouding met de 40 liter die je verbruikt als je met de hand afwast, scheelt dit een hoop water. Om precies te zijn 6600 liter per jaar.


 • Spoel je vuile vaat niet eerst af voor je het in de vaatwasser stopt. Het is voldoende om de grove etensresten van het bord te vegen. Ook hiermee bespaar je een hoop water.


 • Als je vaat maar licht vervuild is of voornamelijk uit glaswerk bestaat, kies dan voor een speciaal programma. Zo’n programma kost minder tijd. En je raad het al: ook minder water en energie!


 • Zet je vaatwasser pas aan als hij vol is. Een half gevulde vaatwasser kost twee keer zo veel water en energie dan een gevulde vaatwasser. Logisch!


 • Om je zo goed mogelijk te helpen gebruikt wasmachine.nl cookies – Meer informatie over cookies. Melding sluiten
  loadingLoading...
  To Top