Jouw ervaring telt voor ons
Geplaatst op 16 juni 2010

Handige tips voor schoner en zuiniger wassen met uw wasmachine!

In elk huishouden is wel een wasmachine aanwezig. Toch weet niet iedereen hoe je optimaal gebruik maakt van dit witgoed apparaat. Weinig mensen weten bijvoorbeeld dat kleding het beste kreukvrij blijft als je met een lager toerental centrifugeert. Vaak is dit simpel te bereiken door het toerental van wasautomaten lager in te stellen. Ook weet niet iedereen dat een verkort wasprogramma van wasmachines nauwelijks energie en water bespaart! Het meest bespaar je aan energie en water door met een maximaal gevulde trommel op een zo laag mogelijke temperatuur te wassen.

Wassen met een volle trommel

Uit onderzoek van de Consumentenbond is gebleken dat consumenten bijna nooit hun wasmachine tot de maximale capaciteit vullen. Bij de katoenwas wordt de wasmachine gemiddeld maar voor 80% gevuld.

Hoe schoon wassen wasmachines eigenlijk bij een gedeeltelijk gevulde wastrommel? En wat zijn de gevolgen voor het water- en stroomverbruik wanneer je wast met een gedeeltelijk gevulde wastrommel? De Consumentenbond heeft dit uitvoerig getest.

Resultaten

Uit de test van de Consumentenbond zijn veel interessante resultaten naar voren gekomen. De meest opvallende zijn:

- Hoe voller de trommel van de wasmachine, des te minder stroom er per kilo was wordt verbruikt.

- Ook het waterverbruik is lager per kilo was wanneer de vulcapaciteit van een trommel volledig wordt benut.

- Hoe voller de trommel, hoe schoner de was uit de wasmachine komt.

Onderhoud van uw wasmachine

Goed en regelmatig onderhoud van wasmachines is belangrijk. Dit zorgt niet alleen voor een langere levensduur van uw wasautomaat maar ook voor een schonere was. Draai bijvoorbeeld eens in de zoveel tijd een wasprogramma op 90ºC. Dit gaat schimmelvorming in de trommel tegen waardoor vervelende vlekken in de was worden voorkomen.

Meer weten?

Wilt u meer interessante tips lezen over wasmachines en wassen in het algemeen? Heeft u bijvoorbeeld vragen over milieuvriendelijke wasmiddelen of energiezuinig drogen? Ga dan naar het wasmachine dossier op Consumentenbond.nl
Om je zo goed mogelijk te helpen gebruikt wasmachine.nl cookies – Meer informatie over cookies. Melding sluiten
loadingLoading...
To Top