Jouw ervaring telt voor ons
Geplaatst op 30 juni 2010

Hoe komen we aan vaatwassers?

In 1886, toen het vuile wasgoed nog in de tobbe ging was de vaatwasmachine al lang gepatenteerd. Het brein achter de afwasmachine is een vrouw, Josephine Cochran. Aan de uitvinding van de vaatwasser ligt niet een grondige hekel aan de afwas ten grondslag want Cochran is getrouwd met een succesvolle Amerikaanse zakenman en raakt nooit een theedoek aan. Dat laat ze over aan haar personeel, maar die laten geregeld een bordje vallen. Ze grijpt in..

Voorloper vaatwassers

Wanneer ze zelf de afwaskwast ter hand neemt, bemerkt ze dat een flinke waterstraal het schoonste resultaat geeft. Ze komt op het idee de vuile vaat in een rek te zetten en te bewerken met een waterstraal - een methode die in douches van studentenhuizen ook nu nog uitstekend voldoet.

De uitvindster zet haar idee om in een handzaam apparaat dat veel weg heeft van de huidige vaatwasser. Uitgangspunt is een houten tobbe met op de bodem een rek voor het vaatwerk en bovenin een sproeiarm. De tobbe wordt gevuld met warm water en zeep. Een met een slinger aangedreven pomp brengt de watercirculatie op gang en voorziet de sproeiarm van water. De ronddraaiende douche slingert een waaier van waterstralen over het vaatwerk. Nadat de stop uit de tobbe is getrokken, kunnen de bordjes door de lucht drogen. De vaatwasmachine is geboren!

In eerste instantie hebben alleen hotels en restaurants belangstelling voor Cochrans vaatwasser. Pas in de jaren zestig dringt de tijdbesparende afwasmachine door in de gewone keuken. De slinger hanteren is niet meer nodig, een motor drijft de pomp aan. Na de wasbeurt blaast een ventilator warme lucht over het serviesgoed, zodat de bordjes snel weer de kast in kunnen.

Bron: Reformatorisch Dagblad
Om je zo goed mogelijk te helpen gebruikt wasmachine.nl cookies – Meer informatie over cookies. Melding sluiten
loadingLoading...
To Top