Jouw ervaring telt voor ons
Geplaatst op 16 januari 2014

Lastige vlekken in je kleding? - Wasmachine.nl geeft tips!

Je kent ’t wel…. Net een nieuwe broek, trui, vest of shirt – en, ja hoor – daar gaat een kop koffie, lepel jus of verse aardbei richting je nieuwe aanwinst. Gevolg? Enorme vlek! Help!! Hardnekkige vlekken door groene grasknietjes van je zoon, je dochter aan ’t kleuren geweest met een variatie aan stiften, je man gevoetbald in de modder, je vrouw besprongen door de natte hond? Hieronder geven we een aantal vlekkentips, zodat jij niet meer als een vlekkenkoning(in) door het leven hoeft. Of juist wel…?!

Vlekkenwijzer

Aardbeienvlek

Eerst de resten vruchtvlees weghalen, dan behandelen met een lauw sopje. Mocht dat niet helpen dan insmeren met scheerschuim, even laten intrekken en dan in de wasmachine.

Balpenvlek

Leg de kleding met de balpenvlek een nachtje te weken in de melk. Volgende dag in de wasmachine doen en de vlek is verdwenen.

Bietensap

Uitwassen in een handwarm en neutraal sopje, dat helpt meestal wel voldoende. Anders kun je de vlek proberen weg te halen met water en ammonia.

Bloedvlekken

Als het bloed nog niet is ingedroogd direct onder de koude kraan. Bij warm water stolt het bloed namelijk! Bij ingedroogd bloed de vlekken behandelen met melk. Giet de melk over de vlek en wrijf met een doek de vlekken weg. Dan een nacht in koud water met een flinke schep zout. De volgende dag het kledingstuk uitwringen en normaal in de wasmachine wassen.

Colavlekken

Eerst proberen met een warm sopje. Wanneer dit niet helpt de vlek met een paar druppels citroensap besprenkelen en daarna het kledingstuk uitspoelen en in de wasmachine.

Grasvlekken

Met een aantal middeltjes moet het lukken deze hardnekkige vlekken te verwijderen. Meestal zitten deze vlekken op de knieën van een katoenen- of spijkerbroek, al dan niet gedragen door een kind.
Je kunt de groene knieën met de volgende middeltjes behandelen:
-Smeer er groene zeep op, even laten intrekken en dan gewoon in de wasmachine.
-Of smeer er afwasmiddel (liefst citroen) op, even boenen en even laten inwerken. Net als normaal in de wasmachine gooien en de vlek is weg.

Jusvlekken

Het is van belang eerst het vet uit de jus te verwijderen. Dit kun je doen met wasbenzine. De vlek die dan nog overblijft weghalen met een warm sopje met een scheut ammonia. Daarna gewoon in de wasmachine.

Koffievlekken

Het is verstandig om zo snel mogelijk te handelen. Spoel de kleding indien mogelijk direct uit met koud water. Vlek nog niet verdwenen? Dan een beetje zeep gebruiken om de vlek weg te deppen en dan direct in de wasmachine. Bij een ‘oude’ koffievlek is het lastiger. Een sopje maken met daarin een beetje zout, eigeel en glycerine. Hiermee de vlek behandelen en nawassen in de machine.

Moddervlekken

Gewoon insmeren met scheerschuim (neem de voordeligste, dat maakt niets uit), even laten intrekken en mee wassen met de overige was. Of zie ‘grasvlekken’.

Viltstiftvlekken

Spiritus is een effectief middel tegen viltstiftvlekken. Neem een wattenstaafje of een stukje keukenrol met spiritus en dep hiermee de vlek. Een paar minuten laten inweken. Zorg dat je het grootste gedeelte van de vlek weghaalt met de spiritus, herhaal de procedure desnoods een aantal maal. Mocht je ’t kledingstuk in de machine gooien terwijl er nog teveel inkt op zit, dan loop je kans dat de kleurstof zich verdeeld over je gehele kledingstuk.

Wortelvlekken

Hang kleding met een wortelvlek na het wassen te drogen in de zon. Vooral als de zon flink schijnt verdwijnt de vlek als sneeuw voor de zon. Letterlijk!

Zweetvlekken

Wanneer je last hebt van gele vlekken in de oksels van schone witte kleding, dan kun je dit heel eenvoudig oplossen. Gebruik glansspoelmiddel voor de vaatwasser en spuit de plekken hiermee in. Even laten inwerken en dan op de normale wijze wassen in de machine.

Tot zover de tips voor de specifieke vlekken. Maar wist je ook dat er tegenwoordig veel wasmachines bestaan met speciale vlekkenprogramma’s? Zowel Siemens, Miele als Bosch hebben wasmachines met speciale vlekkenprogramma's.
Om je zo goed mogelijk te helpen gebruikt wasmachine.nl cookies – Meer informatie over cookies. Melding sluiten
loadingLoading...
To Top