Jouw ervaring telt voor ons
Geplaatst op 26 augustus 2010

Schoner en zuiniger omgaan met de wasmachine

Iedereen heeft wel een wasmachine in huis. Toch weet lang niet iedereen hoe dit apparaat optimaal gebruikt kan worden. Wist je bijvoorbeeld dat een kort wasprogramma nauwelijks water en energie bespaart? Of dat een volle wastrommel voor een schonere was zorgt dat eentje die maar halfvol zit?

Wasmachine onderzoek

Onderzoek wijst uit dat de wasmachine bijna nooit tot zijn maximale capaciteit gevuld wordt. Bij een gemiddelde katoenwas wordt de wasmachine slechts voor 80% gevuld.

Reden te meer om een aantal tests met een gedeeltelijk gevulde wastrommel uit te voeren. Uit deze tests blijkt onder andere dat wanneer de trommel van de wasmachine voller zit, minder stroom per kilo wordt verbruikt. Verder is ook het waterverbruik lager per kilo wanneer de trommel van de wasautomaat goed vol zit. Bovendien komt de was schoner uit een volle trommel dan een half lege. Kortom; vul je wasmachine goed vol voor een optimaal resultaat.

Onderhoud van de wasmachine

Om schoner te wassen is het ook belangrijk om je wasmachine regelmatig te onderhouden. Zelfs een vrij nieuwe wasmachine kan gebreken gaan vertonen wanneer deze niet regelmatig schoongemaakt wordt. Een aantal handelingen kun je gemakkelijk zelf uitvoeren:

- Gebruik een waszakje voor lingerie
- Check regelmatig de rubberen ring rond de deur op beschadigingen en achtergebleven voorwerpen
- Check ook de afvoerfilter op achtergebleven voorwerpen
- Zorg dat de stoffilter regelmatig gereinigd wordt
- Controleer de trommel op roestplekken
- Controleer voordat je kleding in de was stopt of er nog iets in de zakken zit
- Wanneer de watertoevoer niet meer soepel verloopt moet de toevoerslang grondig doorgespoeld worden
- Ook de lade voor het wasmiddel moet af en toe uit het apparaat gehaald worden en schoongemaakt worden

Bij het opvolgen van deze tips zal de levensduur van je wasmachine verlengt worden, bovendien is het beter voor je was. Draai ook af en toe eens een 90ºC programma om schimmelvorming in de wastrommel te voorkomen. Schimmel veroorzaakt namelijk grijze vlekken in je kleding.
Om je zo goed mogelijk te helpen gebruikt wasmachine.nl cookies – Meer informatie over cookies. Melding sluiten
loadingLoading...
To Top