Jouw ervaring telt voor ons
Geplaatst op 13 april 2011

Wasmachine die wast op het voordeligste moment van de dag

Hoe handig zou het zijn als een wasmachine weet wanneer de zon schijnt en gebruik maakt van de beschikbare energie. Een slimme wasmachine die gebruik maakt van speciale technologie zodat deze zelf energie kan opwekken. Het lijkt misschien nog ver weg in de toekomst, maar in Breda is er inmiddels een pilot gestart.

Enexis initiatiefnemer van wasmachine pilot

Netbeheerder Enexis is initiatiefnemer van de pilot. Samen met Greenchoice en projectontwikkelaar Heja krijgen bewoners in Breda inzicht in het beste moment van de dag om energie te verbruiken. Uit deze pilot moet blijken of mensen actief met de verschillende keuzemogelijkheden omgaan.

Enexis wil inzicht krijgen welke perspectieven de toekomst heeft betreffende duurzame energie. Want in hoeverre zijn mensen bereid flexibel om te gaan met het elektriciteitsverbruik als ze daarmee geld kunnen besparen en het beter is voor het milieu?

Hoe werken deze slimme wasmachines?

De wasmachines staan in de Bredase wijken Meulenspie en Easy Street, naast de wasmachine worden er andere apparaten geïnstalleerd zoals een kleine energiecomputer. Via het netwerk en de apparaten kunnen bewoners zelf het beste moment kiezen om energie te gebruiken. De wasmachine weet via een soort buitenrader wanneer de zon schijnt en wanneer de inkoopprijs van energie het voordeligst is. Bewoners kunnen zo kiezen of ze de was doen op het goedkoopste moment of op het duurzaamste moment. De energiecomputer registreert informatie over de energie die opgewekt wordt, neemt de voorkeuren van de deelnemer over en stuurt slimme apparaten binnen het huishouden aan.
De proef duurt twee jaar en voor de bewoners is de proef vrijwillig en gratis.
Om je zo goed mogelijk te helpen gebruikt wasmachine.nl cookies – Meer informatie over cookies. Melding sluiten
loadingLoading...
To Top