Jouw ervaring telt voor ons
Geplaatst op 30 maart 2010

Wasmachine en wasdroger zuiniger; vaatwasser nauwelijks zuiniger

De meeste witgoed fabrikanten hebben de eco gedachte hoog in het vaandel staan en presenteren stuk voor stuk innovatieve technieken en nieuwe eco modellen. Toch blijkt uit onderzoek van de consumentenbond dat bijvoorbeeld vaatwassers maar nauwelijks zuiniger zijn geworden. Hoe zit dat?

Kosten vaatwasser nauwelijks minder

Een gemiddelde vaatwasser (nieuw en energiezuinig) verbruikt vandaag de dag, bij 300 wasbeurten, circa 100 euro aan stroom en water. In vergelijking tot de modellen uit 2002 is dat slechts 8 euro op jaarbasis minder.

Wasmachines zuiniger bij koud wassen

Wasmachines zijn de afgelopen jaren wel aanzienlijk zuiniger gebleken, tot wel 20% in de laatste tien jaar. Deze 20% besparing is omgerekend 53 euro in plaats van 65 euro op jaarbasis aan water- en energiekosten. Bijna niets dus! De grootste besparing? Was koud! Hier de staffel:

- wassen op 30°C kost op jaarbasis 43 euro

- wassen op 40°C kost op jaarbasis 54 euro

- wassen op 60°C kost op jaarbasis 85 euro

- wassen op 90°C kost op jaarbasis 129 euro

(bron: consumentengids maart 2010)

Wasdrogers duur in gebruik

Wasdrogers zijn aanzienlijk zuiniger geworden. Toch verbruikt een wasdroger al snel zo’n 11% tot 25% van het totale stroomverbruik van een huishouden! Optimaal besparen? Vul de trommel per droogbeurt maximaal, dit levert u 24 euro op jaarbasis op. Verder blijkt uit onderzoek dat een condensdroger duurder is dan een afvoerdroger. De grootste besparing? Droog uw was aan de waslijn!
Om je zo goed mogelijk te helpen gebruikt wasmachine.nl cookies – Meer informatie over cookies. Melding sluiten
loadingLoading...
To Top