Jouw ervaring telt voor ons
Geplaatst op 26 mei 2011

Wasmachine.nl en de Consumentenbond geven vaatwasser tips & tricks

Twee weten altijd meer dan één. Daarom hebben Wasmachine.nl en de Consumentenbond hun handen ineen geslagen om je een aantal handige tips en tricks te geven. Want hoe krijg je nou de schoonste vaat? Wat zijn veelvoorkomende problemen en belangrijker hoe los je ze op! Benieuwd, lees dan nu snel verder!

Haal het beste uit je vaatwasser

Een vaat die helemaal droog en blinkend uit je vaatwasser komt, dit willen we natuurlijk allemaal. Helaas werkt het in de praktijk net iets anders, maar hier een aantal tips om je een eindje op weg te helpen.

De vaat wordt beter droog als je direct na het wassen de deur van je vaatwasser openzet. Zo kan de stoom direct ontsnappen.

Glazen kunnen op den duur aangetast worden door de vaatwasser. Opdrukken vervagen, glascorrosie, strepen en een melkachtige witte laag kunnen ontstaan. Koop dan een speciaal wasmiddel die dit proces tegen gaat. Het is nooit echt aangetoond dat deze werken. Glazen waar je echt aan gehecht bent, kun je beter met de hand afwassen net als spullen die echt niet in de vaatwasser mogen (zoals porselein en keramiek).

Voorspoelen van niet al te vuile vaat is niet nodig. Schraap het vuil eraf en als je het toch wil afspoelen gebruik dan koud water in een teiltje.

Voorspoelen kan nuttig zijn als je de vaat lang in de vaatwasser laat staan en je zo luchtjes en te veel indrogen van de bevuiling wil tegengaan.

Hoge glazen kun je beter met de hand afwassen. Het water kan daar moeilijk bij en dus worden hoge glazen niet altijd even goed schoongemaakt in de vaatwasser.

Wat moet je niet in de vaatwasser doen?

Vaatwerk, servies en bestek van hout of met houten onderdelen en antiek. Aluminium producten, koper en tin worden aangetast in de vaatwasser. En vaat met kaarsvet, as, verf en of smeerolie kun je ook beter met de hand doen. De rest van de vaat kan er vies door worden en het kan je vaatwasser beschadigen.

Veelvoorkomende vaatwas problemen

Blijft er water in je vaatwasser staan?
Of het komt doordat er een knik zit in de afvoerslang, of de pomp kan defect zijn. Mocht de pomp defect zijn dan moet deze vervangen worden door een reparateur.

Heb je een lekkage?
Dat kan komen door een losse koppeling van de toevoer of de afvoer slang. Maar ook als de vaatwasser deur niet meer goed sluit, of als de afdichting kapot is kan er een lekkage ontstaan.

Start je vaatwasser niet meer?
Dit probleem kan komen doordat er geen spanning meer staat op het apparaat of het bedieningspaneel. Ook als de deur niet goed sluit zal de machine niet starten. Andere oorzaken: de waterkraan is niet goed geopend, zeef in de toevoerslang is verstopt, het magneetventiel zit vast door kalkaanslag of is defect.

Wordt het wasprogramma niet meer goed uitgevoerd?
Waarschijnlijk is dan één van de sensoren defect of de thermometer laat het afweten.

Wordt de vaat niet meer goed schoon?
De sproeiarmen zullen in dit geval waarschijnlijk verstopt zijn of de druk is te laag. Deze kun je makkelijk zelf schoonmaken en ook de druk kun je verhogen.

Heb je een storing in het elektronische circuit?
Dit komt meestal door de temperatuurregelaars en begrenzers. Als de thermostaat of sensor kapot is wordt het spoelwater niet meer warm. Het kan ook zijn dat een verwarmingselement kapot is gegaan.

Kalkaanslag op je vaat?
Dan moet je de instelling voor je glansspoelmiddel verhogen. Strepen en sluiers duiden op een te lage instelling.

Tip van de Consumentenbond

Misschien nog een aardige tip: maak je vaatwasser (zoals de sproeiarmen en het filter) regelmatig schoon. Als je vaatwasser vies is, wordt de vaat minder goed schoon en kan het apparaat een beetje gaan stinken. Kijk in de gebruiksaanwijzing hoe je jouw vaatwasser het beste kunt schoonmaken. Af en toe de vaatwasser leeg laten draaien op een hoge temperatuur helpt ook.

Ga je een nieuwe vaatwasser kopen?

Ben je opzoek naar een vaatwasser en wil je er binnenkort een gaan aanschaffen, dan heeft de Consumentenbond een aantal handige tips waarop je moet letten. En ook heeft de Consumentenbond een aantal vaatwassers getest. Benieuwd naar de resultaten? Bekijk dan de vaatwassertest!
Om je zo goed mogelijk te helpen gebruikt wasmachine.nl cookies – Meer informatie over cookies. Melding sluiten
loadingLoading...
To Top