Jouw ervaring telt voor ons
Geplaatst op 20 augustus 2013

Wasmachine schoonmaken om o.a. vetluis te voorkomen

Een wasmachine is er natuurlijk om het schoonmaakwerk voor jou te doen. Maar af en toe is het belangrijk je wasmachine zelf schoon te maken, zo krijg je geen last van bijvoorbeeld vetluis. Nu willen we je natuurlijk niet bang maken, maar af en toe je wasmachine een reinigingsbeurt geven is al voldoende om bacteriën buiten te houden.

Wassen op lage temperaturen

Wanneer je vaak op lage temperaturen wast, dat overigens beter is voor het milieu, kan er vetluis ontstaan. Wasmiddel lost niet helemaal goed op en daardoor ontstaat er een bacterie die vlekken kan veroorzaken en voor nare luchtjes kan zorgen. Maar dit kan je makkelijk voorkomen door:

 • Vloeibaar wasmiddel te gebruiken
 • Een wasbal te gebruiken


 • Vloeibaar wasmiddel lost goed op, zelfs bij 30 of 40 graden. En door een wasbal te gebruiken gebruik je je wasmiddelenbakje niet, waardoor er ook geen resten achterblijven.

  Eens per kwartaal schoonmaken

  Wanneer je ongeveer drie tot vier keer per week wast is het verstandig om één keer per kwartaal je wasmachine een grondige sopbeurt te geven. Volg de onderstaande stappen en je wasmachine is weer zo goed als nieuw!

 • De buitenkans van de wasmachine maak je makkelijk schoon met een microvezeldoek.
 • Check het filter (klepje rechtsonder) en maak het schoon met bijvoorbeeld een tandenborstel. Vaak ligt er rotzooi in het filterhuis zoals muntgeld, knopen en andere kleinigheden.
 • Het wasmiddelenbakje kun je lostrekken, waarna je het goed schoonmaakt onder de kraan. Vooral achterin het bakje moet je grondig schoonmaken. Hier blijven vaak resten wasmiddel plakken.
 • Check met je vingers of er rotzooi in het afsluitrubber is blijven hangen en maak het schoon met een microvezel doek. Als er wat schimmel op het rubber zit dan kan je het schoonmaken met een doek en wat chloorwater.
 • Tot slot draai je een 95 graden was zonder wasmiddel met oude handdoeken. De hoge temperatuur zorgt ervoor dat eventuele wasmiddelresten alsnog oplossen. Wanneer je wasmachine niet meer zo fris ruikt, kun je er een wasbol met soda bij doen.
 • Om je zo goed mogelijk te helpen gebruikt wasmachine.nl cookies – Meer informatie over cookies. Melding sluiten
  loadingLoading...
  To Top