Jouw ervaring telt voor ons
Geplaatst op 07 juli 2010

Wassymbolen op een rij

Wassymbolen op kleding zijn belangrijk. Als je je aan de wasvoorschriften houdt geniet je langer van je kleding. Het eerste symbool op een onderhoudsetiket is de wastobbe. Er zijn nogal wat varianten, maar ze zeggen allemaal iets over het wasprogramma. Bijvoorbeeld over de temperatuur waarop je het kledingstuk moet wassen. Of dat er een aangepast wasprogramma nodig is. Bekijk hier wat al die wassymbolen betekenen!

Gewoon wasprogramma

Een wastobbe zonder streep eronder betekent dat je de wasmachine op een normaal programma moet instellen. Op sommige machines is dit een katoenwasprogramma. Het getal in de wastobbe geeft de maximale temperatuur aan. Je mag het kledingstuk natuurlijk ook op een lagere temperatuur wassen.

Aangepast wasprogramma

Als er een streepje onder de wastobbe staat heb je een aangepast wasprogramma nodig. Bijvoorbeeld een programma voor kreukherstellend goed bij 40° of 60° C. Of een wolwasprogramma bij 30° C. In de regel zul je met speciale wasprogramma’s maar één kledingstuk per keer wassen.

Overige wasprogramma's

Een wastobbe met een handje betekent dat je het kledingstuk met de hand moet wassen. Laat het in ieder geval nooit te lang in het sop staan om de kleuren mooi te houden. Je moet er ook op letten dat het wasmiddel goed is opgelost. Het eenvoudigst gaat dit met een vloeibaar wasmiddel. Als er een onderbroken streepje onder de wastobbe staat, heb je een wolwasprogramma nodig. Gebruik hiervoor altijd een wasmiddel dat speciaal voor wol geschikt is.

Niet wassen

Een wastobbe met een kruis erdoor betekent dat je het kledingstuk niet mag wassen. Je kunt bij een stomerij informeren of je het op een andere manier kunt behandelen.

Trommeldrogen

In de cirkel staat één of twee stippen. Eén stip betekent dat het kledingstuk gevoelig is voor hoge droogtemperaturen. Stel de temperatuur van de droger dan lager in dan normaal.
Twee stippen komt het meeste voor en betekent dat je het met een gewoon programma kunt drogen.
Om je zo goed mogelijk te helpen gebruikt wasmachine.nl cookies – Meer informatie over cookies. Melding sluiten
loadingLoading...
To Top