0357
vaatwasser kopen

Vaatwasser of afwasmachine kopen? Hier de kooptips!

Een vaatwasser of afwasmachine is een belangrijke machine in vele huishoudens. Natuurlijk zijn er nog steeds mensen die de afwas met de hand doen, maar het overgrote deel van de grote en kleine Nederlandse huishoudens heeft wel een vaatwasmachine in de keuken staan. Nu zijn er verschillende soorten denk aan een inbouw, onderbouw of losstaande / vrijstaande vaatwasser. Verder zijn zaken als energieverbruik, watergebruik, maat, prijs, vergelijk, programma mogelijkheden en geluidsniveau erg belangrijk. Waar let je op bij het kopen van vaatwassers en welke afwasmachines zijn wel / niet goed? Wasmachine.nl heeft een paar punten op een rijtje gezet zodat je een gedegen keuze uit de vele soorten vaatwasmachines kunt maken!

Vrijstaande vaatwasser of inbouw afwasmachine?

De allereerste keuze die men vaak maakt bij het kopen van een afwasmachine is of deze vrijstaand moet zijn of een inbouw vaatwasser. Een vrijstaand model kan men los in de keuken plaatsen en hoeft niet in contact te komen het keukenkastjes of het aanrecht. Tegenwoordig is het zo dat bijna alle afwasmachines geschikt zijn voor onderbouw (of inbouw). Veel mensen kiezen voor een vrijstaande afwasmachine omdat deze in de regel goedkoper zijn dan de inbouw variant.

Top 3 vrijstaande vaatwassers
AEG Favorit F55500MO
Bauknecht GSFK 61202 DI A+  
Hotpoint LFD11M121 CX EU  

Geïntegreerde of volledig geïntegreerde vaatwasmachine

Kiest je voor een inbouw apparaat dan heb je vervolgens de keuze uit een deels geïntegreerde machine (dit is een vaatwasser waarbij het bedieningspaneel van buitenaf te zien is) of een volledig geïntegreerde vaatwasser. Bij deze laatste lijkt de voorkant op een keukenkastje en zit het bedieningspanel binnenin de afwasmachine. De geïntegreerde vaatwasser is een favoriet in huishoudens met kleine kinderen, deze kunnen immers niet op allerlei knoppen drukken en de vaatwasser ontregelen!

Onderbouw vaatwassers

Onderbouwvaatwassers zijn flexibel en passen in bijna iedere keuken. Een onderbouw afwasmachine kan op twee manieren geïnstalleerd worden. Of het bovenblad van de vaatwasser wordt een deel van de werkruimte, of het bovenblad wordt verwijderd zodat de vaatwasser precies onder het doorlopende werkblad past. Omdat je ook kunt kiezen voor een zogeheten decorplaat, zie je vanaf de buitenkant niks van de vaatwasser. Ook het bedieningspaneel bevindt zich aan de binnenkant.

Afmetingen afwasmachine en mini vaatwassers

smalle vaatwasser De standaard maten van een vaatwasser zijn 85 cm hoog en 60 cm breed. Nu zijn er ook vaatwassers van 45 cm breed. Deze worden wel mini vaatwassers of camping vaatwassers genoemd. De mini vaatwassers van 45 cm breed zijn ideaal voor eenpersoons huishoudens of voor keukens waar maar een beperkte ruimte voor de afwasmachine beschikbaar is. 
Top smalle vaatwassers van 45 centimeter
Whirlpool ADP750IX
Beko DSFS 6530 X

Energie- en waterverbruik

Afwasmachines verbruiken nu minder energie en water dan hun voorgaande generatie. De consumentenbond (oktober 2009) vermeldt dat het tot wel een kwartje per wasbeurt kan schelen in vergelijking tot de modellen uit 2006. Eindelijk dus een stap vooruit in deze categorie huishoudelijke apparaten op het gebied van water- en energieverbruik. Sinds 1999 moeten fabrikanten een energieklasse aan hun vaatwasser geven. Deze energieklasse staan ook wel bekend als energielabels en gaan van A t/m G, waarbij A het meest energiezuinig is en G een vaatwasser is die veel energie gebruikt. In deze tijd zijn de meeste afwasmachines voorzien van een A-label of B-label. 

Let op: net als bij alle apparaten geldt, hoe hoger de temperatuur des te meer energie het apparaat verbruikt. Het eco-programma (draait op een lage temperatuur van circa 40-50 graden) kan veel voordeel opleveren op jaarbasis. Spoel de borden wel van tevoren. Lagere temperaturen maken minder goed schoon!

Top 3 zuinigste vaatwassers
Siemens SN69M033
Bosch SMV90M00NL
AEG Favorit F55500MO

Geluidsniveau

Veel mensen vergeten het geluidsniveau van hun vaatwasser te checken. Heel belangrijk! Zeker bij de toenemende interesse in open keukens. Een vaatwasser die veel lawaai maakt, kan een hoop irritatie opleveren als u bijvoorbeeld televisie kijkt in het woongedeelte. Heeft u een open keuken, kies dan voor een afwasmachine met een geluidsniveau met maximaal 47dB. Alles daarboven zal irritatie opleveren. Er zijn ook zeer stille machines met een geluidsniveau van 40 dB. Deze zijn natuurlijk helemaal ideaal voor een open keuken. Laat je goed voorlichten als je op het punt staat een vaatwasser aan te schaffen.

Keuze vaatwasser maken?

Bent je er toch nog niet helemaal uit? Kijk dan op onze site voor meer informatie over de verschillende vaatwassers. Je hebt daarvoor een aantal mogelijkheden, als volgt:

AJtec installeert jouw nieuwe vaatwasser

Heb je een keuze kunnen maken, maar geen zin of tijd om je nieuwe vaatwasser te installeren? Dat hoeft ook niet want AJtec doet het graag voor je. Of het nu gaat om een onderbouw of inbouwvaatwasser. AJtec zit al 30 jaar in het vak en weet alles over repareren en inbouwen op het gebied van witgoed zoals onder andere vaatwassers. Meer informatie over de diensten en prijzen van AJtec vind je op hun website.


- Check de reviews die door gebruikers en consumenten zelf geschreven zijn. Lees hun ervaringen over dat product!
- Check de productinformatie, die vind je onder ieder product vermeld
- Check verschillende producten met onze vergelijkfunctie. Zo kun je snel en overzichtelijk zien wat de verschillen zijn tussen de vaatwassers die je voorkeur hebben.

Schrijf je in en je ontvangt onze laatste trends, updates & aanbiedingen!
To Top