Jouw ervaring telt voor ons
vaatwasser kopen

Vaatwasser kopen? Hier de kooptips!

Op zoek naar een vaatwasser? Je hebt de keus uit een inbouw, onderbouw of losstaande / vrijstaande vaatwasser. Op deze pagina vind je meer informatie over de verschillende type machines, energie- en watergebruik en geluidsniveau.

Vrijstaande vaatwasser of inbouw afwasmachine?

De allereerste keuze die men vaak maakt bij het kopen van een afwasmachine is of deze vrijstaand moet zijn of een inbouw vaatwasser. Een vrijstaand model kan men los in de keuken plaatsen en hoeft niet in contact te komen het keukenkastjes of het aanrecht. Tegenwoordig is het zo dat bijna alle afwasmachines geschikt zijn voor onderbouw (of inbouw). Veel mensen kiezen voor een vrijstaande afwasmachine omdat deze in de regel goedkoper zijn dan de inbouw variant.

Vrijstaande vaatwassers
Siemens SN25E280
Hotpoint LFD11M121 CX EU  

Geïntegreerde of volledig geïntegreerde vaatwasmachine

Als je kiest voor een inbouw apparaat dan heb twee keuzes: een deels geïntegreerde machine (dit is een vaatwasser waarbij het bedieningspaneel van buitenaf te zien is) of een volledig geïntegreerde vaatwasser. Bij deze laatste lijkt de voorkant op een keukenkastje en zit het bedieningspanel binnenin de afwasmachine. De geïntegreerde vaatwasser is een favoriet in huishoudens met kleine kinderen, deze kunnen immers niet op allerlei knoppen drukken en de vaatwasser ontregelen!

Inbouw vaatwassers
Indesit DIF 04B1 EU
Whirlpool ADG121 S A+  

Onderbouw vaatwassers

Onderbouwvaatwassers zijn passen in bijna iedere keuken. Een onderbouw afwasmachine kan op twee manieren geïnstalleerd worden. Of het bovenblad van de vaatwasser wordt een deel van de werkruimte, of het bovenblad wordt verwijderd zodat de vaatwasser precies onder het doorlopende werkblad past. Omdat je ook kunt kiezen voor een zogeheten decorplaat, zie je vanaf de buitenkant niks van de vaatwasser. Ook het bedieningspaneel bevindt zich aan de binnenkant.

Energie- en waterverbruik

Afwasmachines verbruiken nu minder energie en water dan hun voorgaande generatie. De consumentenbond (oktober 2009) vermeldt dat het tot wel een kwartje per wasbeurt kan schelen in vergelijking tot de modellen uit 2006. Eindelijk dus een stap vooruit in deze categorie huishoudelijke apparaten op het gebied van water- en energieverbruik. Sinds 1999 moeten fabrikanten een energieklasse aan hun vaatwasser geven. Deze energieklasse staan ook wel bekend als energielabels en gaan van A t/m G, waarbij A het meest energiezuinig is en G een vaatwasser is die veel energie gebruikt. In deze tijd zijn de meeste afwasmachines voorzien van een A-label of B-label. 

Let op: net als bij alle apparaten geldt, hoe hoger de temperatuur des te meer energie het apparaat verbruikt. Het eco-programma (draait op een lage temperatuur van circa 40-50 graden) kan veel voordeel opleveren op jaarbasis. Spoel de borden wel van tevoren. Lagere temperaturen maken minder goed schoon.

Geluidsniveau

Veel mensen vergeten het geluidsniveau van hun vaatwasser te checken. Een vaatwasser die veel lawaai maakt, kan een hoop irritatie opleveren als je bijvoorbeeld een open keuken hebt. Kies in dit geval dan voor een afwasmachine met een geluidsniveau met maximaal 47dB. Er zijn ook zeer stille machines met een geluidsniveau van 40 dB.

Om je zo goed mogelijk te helpen gebruikt wasmachine.nl cookies – Meer informatie over cookies. Melding sluiten
loadingLoading...
To Top