Jouw ervaring telt voor ons
wasmachine kopen

Wasmachine kopen? Hier de kooptips!

 Ben je op zoek naar een nieuwe wasautomaat en weet je niet precies waar je op moet letten? Op deze pagina vind je informatie over de verschillende type wasmachines die er zijn. Daarnaast vind je uitleg over energielabels, de motor en de waar je op moet letten bij aankoop van een nieuwe wasmachine.

Wasmachine met voorlader of bovenlader

Ga je een wasmachine kopen? Eén van de eerste punten waarop men een selectie maakt is de keuze voor een voorlader of een bovenlader. Iedere wasmachine heeft een opening, alleen bij de één zit die aan de voorkant en dan noemen we het een voorlader. Bij de ander zit er een klep aan de bovenkant en dan noemen we het een bovenlader. Een voorlader gebruikt minder water dan een bovenlader en heeft het gemak dat er een wasdroger bovenop geplaatst kan worden. Mensen die kiezen voor een bovenlader doen dit voornamelijk omdat ze weinig ruimte hebben. De standaardmaat van een bovenlader is 85 of 90 centimeter bij 40 x 60 centimeter. Qua specificaties zijn er voldoende mogelijkheden waardoor er altijd een bovenlader te vinden is die bij je wensen past.

Top voorladers Top bovenladers
Bosch WAY32541NL AEG Lavamat 86560 TL4
Siemens WM14Q363NL iQ500 iSensoric
Samsung WF80F5E5P4W
Indesit XWE 81688X WSSS NL
AEG L76672FL Protex

Was-droogcombinaties

Er zijn ook was-droogcombinaties verkrijgbaar. Dit zijn machines die zowel als wasmachine als wasdroger functioneren. Het grote voordeel is dat de combinatie veel ruimte bespaart. Op het gebied van schoonwassen, energieverbruik en spoelen staan ze zo ongeveer gelijk aan een losse wasautomaat en wasdroger.

Top was-droogcombinaties
Indesit XWDA 751480
Indesit XWDE 861480
AEG Lavamat 99696

Zuinige wasmachines

De wasmachines van tegenwoordig worden steeds zuiniger. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar je merkt het ook in je portemonnee. De zuinigste wasmachines hebben al een A+++ energieklasse. Kijk bij de aankoop van een nieuwe wasmachine ook wat de capaciteit is. Heb je een groot gezin, dan loont het om ook te kiezen voor een wasmachine met een grote vulcapaciteit. Je hoeft dan niet onnodig veel wassen te draaien omdat het allemaal niet in de machine past. Heb je echter een klein gezin of ben je alleenstaand, dan kun je beter kiezen voor een wasmachine met een wat kleinere capaciteit. Er wordt dan niet onnodig veel water en elektriciteit verbruikt. Kortom: probeer altijd te wassen met een volle trommel. Daarnaast is het ook het voordeligst om op een zo laag mogelijke temperatuur te wassen. Met een EcoBubble wasmachine van Samsung kun je je kleding bijvoorbeeld al op 15 graden wassen.

Eco-programma
Nieuwe wasmachines zijn over het algemeen voorzien van een speciaal eco-programma. Wederom goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Probeer daarnaast ook op een zo hoog mogelijke stand te centrifugeren. Je wasgoed hoeft dan minder lang in de droger. In ons assortiment vind je een groot aantal wasmachines met een hoog toerental van 1600 toeren.

Het nieuwe energielabel
nieuw energielabel Vroeger werden de verschillende energieklassen van wasmachines aangeduid met energielabels van A tot en met G, waarbij de wasmachines met een A label de meest zuinige waren en die met een G label de minst zuinige. Maar doordat er steeds zuinigere wasmachines op de markt kwamen was het A label niet meer voldoende voor de zuinige wasmachines. Een wasmachine die tien procent zuiniger was dan een wasmachine met A-label kreeg daarom het Label A+ en een machine die twintig procent zuiniger was kreeg energielabel A++. A+++ betekende dat de wasmachine 30 procent zuiniger was dan een wasmachine met A-label. Omdat de wasmachines van vandaag de dag nóg zuiniger zijn geworden, hebben deze de volgende labels gekregen:

A+++-10%: 10% zuiniger dan A+++
A+++-20%: 20% zuiniger dan A+++
A+++-30%: 30% zuiniger dan A+++
A+++-40%: 40% zuiniger dan A+++

Verder wordt het water- en energieverbruik op de nieuwe energielabels vermeld per jaar in plaats van per cyclus. De nieuwe energielabels zijn ‘taal neutraal’ dat wil zeggen dat alle tekst vervangen is voor icoontjes die in één oogopslag te begrijpen zijn.

Als je twee wasmachines met een oud en een nieuw energielabel met elkaar wilt vergelijken is dat lastig. Om ze toch met elkaar te vergelijken kun je onderstaande rekensommen gebruiken:

Jaarverbruik elektriciteit wasmachine (met oud label) =
165 x [energiegebruik per cyclus] + 10 kWh

Jaarverbruik water wasmachine (met oud label) =
210 x [waterverbruik per cyclus]

Koolborstelmotor of koolborstelloze motor

De centrifugekracht van alle wasautomaten wordt geregeld door de motor. Tegenwoordig zijn er twee typen motoren te onderscheiden bij wasmachines, namelijk de koolborstelmotor en de koolborstelloze motor. Waarbij bij een koolborstelmotor de aandrijving gecreëerd wordt door koolborstels, produceert de koolborstelloze motor rechtstreekse aandrijving vanaf de motor. Het voordeel van koolborstelloze motoren is dat deze wasmachines veel stiller zijn en minder  aan slijtage onderhevig zijn. Bij Wasmachine.nl hebben wij bij de productinformatie genoemd of het een koolborstelloze motor is. Staat er niets vermeld, dan mag je ervan uitgaan dat het een koolborstelmotor is.

Waar moet je op letten bij de aankoop van een wasmachine?

Droogresultaat
Het liefst hebben we wasgoed dat niet alleen schoon uit de machine komt, maar ook nog eens zo droog mogelijk. Dit laatste kun je regelen met het toerental waarop de wasmachine centrifugeert. In de regel geldt hoe hoger het toerental, des te droger de was uit de wasmachine komt. De keuze die je hebt is een wasmachine met een centrifuge van 1200 toeren, 1300 toeren, 1400 toeren en 1600 toeren. Was je verschillende stoffen in de wasmachine dan is het verstandig te kiezen voor een machine waarbij je het toerental zelf kunt regelen. Spijkerbroeken kunnen een toerental van 1600 wel hebben, wat bijvoorbeeld voor zijde weer te hoog is. Sommige materialen zoals wol mogen helemaal niet gecentrifugeerd worden. Het droogresultaat wordt net als het energieverbruik en het wasresultaat aangegeven door de letters A t/m G.

Hoeveel kilo was kan er in de machine?
beladingscapaciteitEr zijn wasmachines verkrijgbaar met een beladingscapaciteit tussen de 4,5 en wel 12kg. Welke je kiest hangt af van de grote van je huishouden, de hoeveelheid was die je dagelijks hebt en de hoeveelheid wasbeurten die je wekelijks draait. Voor een tweepersoonshuishouden geldt dat een trommel van 6 kilo in de regel genoeg is. De meeste machines hebben dan ook een beladingcapaciteit van 5,6 of 7 kilo. Als je behoefte hebt aan meer capaciteit, dan hebben wij ook wasmachines in het assortiment met een beladingscapaciteit van 11 a 12 kg. In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten zijn deze wasautomaten ook nog eens ontzettend zuinig en voorzien van energielabel A+++. Met een wasmachine met een grote laadcapaciteit bespaar je een hoop tijd.

Tip: prop je wastrommel niet helemaal vol bij iedere wasbeurt. Het wasmiddel er moeilijk tussendoor komen, je was komt enorm gekreukt uit de machine en een wasbeurt duurt vaak langer.

Wasprogramma’s
Let bij de keuze voor een wasmachine ook eens op de verschillen aan wasprogramma’s. Er zijn tegenwoordig wasautomaten met bijvoorbeeld een kort opfrisprogramma (denk aan rokerige kleding of kleding die eenmaal gedragen is). Ook zijn er machines met een handwasprogramma, een wolprogramma of een stoomprogramma.

Welke merken zijn er?

Wasmachines en was- droogcombinaties zijn er in vele soorten, maten, modellen en merken. Je keuze hangt uiteraard af van het design, de functionaliteiten en het merk. Bij Wasmachine.nl verkopen wij wasautomaten van o.a.:
Meer informatie Bosch

Meer informatie AEG

Meer informatie Siemens

Meer informatie Samsung

Meer informatie Indesit

Meer informatie Whirlpool

Meer informatie LG


Om je zo goed mogelijk te helpen gebruikt wasmachine.nl cookies – Meer informatie over cookies. Melding sluiten
loadingLoading...
To Top